Is Drupal 8 klaar voor je site?

In de WordPress-wereld is het zo simpel: wordpress.org brengt een nieuwe major version uit, je past heel voorzichtig de upgrade toe en in 9 van de 10 gevallen ben je klaar.

Drupal is anders. Drupal is bijzonder. Bij elke major upgrade worden onderdelen van Drupal compleet veranderd. Daarnaast is Drupal traditioneel veel afhankelijker van functionaliteit van derden (de zogeheten modules, wat bij WordPress plugins heet). En ten slotte wordt Drupal, voor mijn gevoel althans, vaak voor wat complexere websites ingezet dan WordPress. Daardoor is de kans dat dingen na een major upgrade niet werken groter – de modules worden onafhankelijk van Drupal geüpdatet.

Met het uitbrengen van Drupal 8 verklaren de makers min of meer: Drupal 8 is klaar om te worden ingezet. Is dat ook zo voor jouw website?

Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst kijken of het gaat om een nieuwe site of om een bestaande website die moet worden geüpgraded.

Voor nieuwe sites geldt de vraag: zijn alle externe modules die je wil gebruiken aangepast aan de nieuwe Drupal-versie? Daarnaast is het nuttig te kijken of de nieuwe versie ook nieuwe eisen stelt aan je hostingpakket.

Je weet zelf welke modules je voor een nieuwe site gaat gebruiken; hieronder heb ik gekeken naar de lijst van de populairste modules volgens de module-pagina van Drupal.org.

Bij de overgang van Drupal 6 op Drupal 7 hadden programmeurs van de belangrijkste modules een jaar nodig om de bovenstaande vraag unaniem positief te beantwoorden.

Voor oude sites geldt de vraag: moeten we upgraden? Juist vanwege de bewerkelijkheid van een Drupal-major-version-upgrade is het antwoord daarop vaak 'nee'. Soms kost zo'n project meerdere dagen en dat is het voor een kleine site al gauw niet waard. Upgraden wordt dan alleen ondernomen als het makkelijk gaat of als het andere voordelen oplevert, bijvoorbeeld doordat bepaalde functionaliteit alleen in de huidige versie van Drupal of zijn modules zit.

Drupal 6 wordt overigens vanaf de release van Drupal 8 niet meer ondersteund. Wie nog een Drupal 6-site runt en deze veilig en up-to-date wil houden, komt niet meer onder upgraden naar Drupal 8 uit. Het goede nieuws is dat voor deze upgrade nu een automatisch systeem bestaat, al vraag ik me af hoe nuttig dat systeem is als ik zie wat er allemaal niet wordt ondersteund.

Dit upgradesysteem kan ook worden gebruikt om van Drupal 7 naar Drupal 8 te upgraden.

Drie zaken die me opvallen in de lijst van verschillen tussen Drupal 7 en Drupal 8:

  • De site genereert nu HTML5.
  • Je theme-functies en je tpl.php-bestanden werken niet meer.
  • Er wordt minder gebruik gemaakt van ID's.

Ik lees dit als: de HTML die uit Drupal 8 rolt is anders dan de HTML die uit Drupal 7 rolt. Dit heeft gevolgen voor de opmaak van je website, die mogelijk wat tijd kost om te herstellen.

Status van populaire modules

Deze lijst is op 16 februari 2016 samengesteld. Doe zélf onderzoek naar de status van modules die jij belangrijk vindt. De volgende populaire modules staan in volgorde van afnemende populariteit:

Module Versie op 16-2-2016
Views Nu in core.
Chaos Tools Gedeeltelijk in core; rest: 8.x-3.0-alpha23.
Token 8.x-1.0-alpha2
Pathauto 8.x-1.x-alpha1
Libraries API 8.x-3.x-dev
Entity API Nu grotendeels in core; rest: 8.x-1.0-alpha1
Administration menu 8.x-3.x-dev
jQuery Update Nu in core.
Webform Nog geen D8-versie.
IMCE 8.x-1.0-rc2
Date Nu in core.
WYSIWYG Nog geen D8-versie, maar een alternatieve module zit nu in core (zie CKEditor).
CKEditor Nu in core.
Google Analytics 8.x-2.0-rc1
Link Nu in core.
Module Filter Nog geen D8-versie.
Rules 8.x-3.0-unstable7
Metatag 8.x-1.0-beta3
XML sitemap 8.x-1.x-dev
Views Slideshow 8.x-4.0-alpha4
Backup and Migrate Nog geen D8-versie.
Features 8.x-3.0-alpha6

Zoals je ziet, valt de schade mee. Van de 16 populairste modules zijn er 5 in core terecht gekomen. Dat wil zeggen dat je die modules niet meer nodig hebt, omdat ze onderdeel van Drupal zelf zijn geworden. Daarnaast is bij twee van de populairste modules het belangrijkste deel naar core verhuisd. Nu CKEditor in core zit, kun je je afvragen of je nog de WYSIWYG-module zou moeten gebruiken.

Modules als Administration Menu zijn daarentegen alleen belangrijk voor ontwikkelaars en sitebeheerders. Als deze het niet helemaal doen, dan kun je in het ergste geval terugvallen op de standaard Drupal-functionaliteit.

De naar mijn mening twee belangrijkste modules die nog niet klaar zijn voor Drupal 8 zijn Pathauto, die voor leesbare links zorgt, en Webform, waarmee je enquêtes en contactformulieren opzet. Voor de soort Drupal-sites die ik bouw zou ik zeker wachten tot deze twee modules klaar zijn voor Drupal 8 voordat ik sites baseer op deze Drupalversie.

Mocht je ruim genoeg in je tijd of budget zitten dat je besluit toch de upgrade te wagen, controleer dan eerst of de modules die je gebruikt nog werken. Voer de upgrade uit op een kopie van je website en loop de functionaliteit van alle modules langs. Modules die in core zijn opgenomen, moet je eventueel opnieuw aanzetten en mogelijk ook opnieuw configureren.

Uitleg van de codes uit de bovenstaande tabel: in 8.x.1.0 staat de 8 voor de Drupalversie en betekent de x dat het niet uitmaakt welke onderversie je gebruikt. De 1 staat voor de modulehoofdversie en de 0 voor de onderversie.

Toegevoegde codes: alpha betekent dat een module klaar is om getest te worden. Beta betekent een testversie waarin geen nieuwe features meer mogen worden toegevoegd. Een dev-code geeft aan dat de module nog volop in ontwikkeling is, terwijl een rc een release canidate is: deze module is bijna klaar, alleen de puntjes moeten nog op de i worden gezet.

Conclusie en hosting

Met het opnemen van Views in core heeft Drupal een belangrijke stap gezet die het makkelijker moet maken om een complete website te bouwen zonder extra modules te installeren. De enige module die ik nu nog mis in core is Pathauto.

Voor deze luxe betaal je wel een prijs. Waar Drupal 7 nog 'slechts' 15 megabyte aan schijfruimte in beslag nam, is Drupal 8 gegroeid naar 83 megabyte. Omdat er redelijk wat hostingproviders in Nederland zijn die hun pakketgroottes nog in tientallen megabytes uitdrukken, heb je kans dat je bij een upgrade meteen ook naar een duurder hostingpakket moet omkijken.

De recentste WordPress zit er overigens tussenin, die neemt inmiddels 24 megabyte aan schijfruimte in beslag.

Delen: