Mijn geschiedenis

Of het interessant voor elke bezoeker is om mijn volledige geschiedenis te kennen betwijfel ik, daarom staat 'ie op een digitaal zijpaadje.

Sinds 1990 zit ik op internet, en in 1993 runde ik mijn eerste webserver, op een nauwelijks gebruikte printerserver bij de wetenschappelijke stichting waar ik een bijbaantje als student-assistent had. Helaas (voor mij) had de systeembeheerder de goede gewoonte om de honderden pc's van de organisatie elk jaar na te lopen, en de computer die ik gebruikte was net de week daarop aan de beurt. Mijn webserver en eerste website werden genadeloos uit de lucht gehaald.

Na mijn studie computertaalkunde werd in ik 1997 redacteur voor het computerblad c't; een instituut in Duitsland, en wij probeerden die naam ook in Nederland te vestigen. Ook daarna schreef ik nog wel eens een artikel.

In 2000 begon ik voor mezelf. In beginsel als freelance redacteur, maar er kwamen zoveel webklussen binnen dat het schrijfwerk al snel naar de achtergrond verdween.

De ervaring met het hobbymatig maken van webpagina's tussen 1993 en 1999 kwam ook in mijn freelancewerk goed van pas; het maken van toegankelijke en usable websites was in het begin van de jaren negentig eigenlijk heel gewoon. Maar het had ook de naam "saai" te zijn. Daarom greep een hele generatie webdevelopers naar tabellen en font-tags om "spannende" webpagina's te maken. Sinds midden jaren 2005 kwam daar gelukkig verandering in.

Eigen sjabloonsystemen

Het gevolg van die prille start was een voorsprong, omdat ik nette HTML en CSS had geleerd te maken, in een normale teksteditor, die daarna vrijwel meteen valideerde volgens de specificaties die de opdrachtgever in het functioneel ontwerp had laten opnemen.

Het werk in deze periode bestond uit het leveren van HTML- en CSS-sjablonen (prototypes, zoals backenders soms zeggen) aan grote internet- en reclamebureau's, op basis van de ontwerpen die zij aanleverden. Hun programmeurs zetten deze prototypes dan om in werkende websites.

Regelmatig gebruikte ik daarbij sjabloonsystemen die ik zelf opzette in enkele regels PHP (de reden dat ik mezelf PHP heb geleerd), of ik gebruikte standaardpakketten als Smarty of Tomcat.

Daarnaast maakte (en maak) ik complete websites voor vaak kleinere klanten. Zelf ben ik geen grafisch ontwerper en daarom doe ik dit ook op basis van een ontwerp van derden of op basis van een standaard theme.

Prijzen

Met Jeroen Visser van Vizi haalde ik in 2003 de vierde plaats in de Reuseit-wedstrijd (53 deelnemers) waarin de website van usability-ikoon Jakob Nielsen opnieuw moest worden vormgegeven. Wij waren de beste Europeanen, en de enigen die als team meededen.

Toen ik in hetzelfde jaar voor reclamebureau Mixed Flavours de campagnesite horecaster.nl maakte (inmiddels uit de lucht), was dat naar mijn weten een van de eerste commerciële sites die een tabelachtige vormgeving had, maar "onder de motorkap" alleen met DIVs en CSS werkte.

De Drupal-jaren

Na de Dot Com-crash van 2001 lijkt er niet meer zo maar geld aan websites te worden uitgegeven. Een site moet ook nog iets kunnen.

In 2005 ben ik begonnen websites te leveren op basis van bestaande open source CMS-en, eerst Mambo (wat vervolgens Joomla is gaan heten) en later WordPress en Drupal. Met name sinds 2008 heb ik voornamelijk aan Drupal-sites gewerkt, als sitebouwer, themer en ook moduleprogrammeur (als de backenders het druk hebben), zodat ik ondertussen een Drupal-specialist ben. Af en toe zit er een WordPress-site in de mix om het spannend te houden.

[portret]
(Foto 2005: Jurriaan Hoefsmit.)