Hoe mij zonder gevaar in te huren

Oeh, spannende titel! Dit gaat over wanneer het UWV en de belastingdienst een verhouding tussen leverancier en afnemer beoordelen als dienstbetrekking. TL/DR: als de leverancier een VAR-wuo heeft, wordt die verhouding nooit als dienstbetrekking beoordeeld. Ik beschik over een VAR-wuo. Je kunt mij dus zonder gevaar inhuren.

VAR-wuo staat voor Verklaring Arbeidsrelatie - Winst Uit Onderneming. Deze verklaring is een jaar geldig en de belastingstdienst geeft hem af aan de freelancer. Eenmaal afgegeven, komt de belastingdienst niet meer terug op de verklaring, zelfs al zou blijken dat deze onterecht was afgegeven.

Het enige wat de afnemer hoeft te doen om gevrijwaard te blijven van onverwachte heffingen is een kopie van de VAR samen met een kopie van het paspoort van de leverancier te bewaren. (Ik weet eerlijk gezegd niet hoe dat gaat als de leverancier een rechtspersoon is.)

Overigens werk ik voor de meeste afnemers zonder ooit een VAR te overleggen. Dat is ook niet raar; het is wel duidelijk uit mijn presentatie en de manier waarop opdrachten worden ingericht dat ik geen werknemer ben.

Nuttige literatuur zijn de Beleidsregels beoordeling dienstbetrekking. Dit is eens een voor de afwisseling kort, leesbaar maar ook rechtsgeldig stukje van de overheid waarin precies wordt uitgelegd wat zowel afnemer als leverancier in bepaalde situaties moeten doen. Lees dit!

Merk op dat er nog steeds een risico is voor de afnemer, met name als de leverancier bij zijn VAR-aanvraag heeft gelogen. Maar als je een liegende leverancier hebt, dan heb je denk ik een groter probleem dan alleen dat van status van de arbeidsrelatie.

Delen: