Terugblik op 2014

2014 was het jaar waarin ik voor het eerst een website heb 'verhard' en waarin ik voor het eerst met zaken als MapBox, Angular, Bootstrap en Node.js heb gewerkt.

Het was het jaar waarin voor mij responsive design voor het eerst een serieuze rol begon te spelen. Hiervoor had ik al responsive themes aangepast, maar nu heb ik ze ook zelf gemaakt. Ook heb ik op basis van Bootstrap een grote responsive webapp gethemed.

Bij een verzekeraar heb ik twee op Angular.js gebaseerde apps gethemed. Toen er code-aanpassingen nodig waren, maar de programmeur niet meer beschikbaar was, heb ik deze apps zelf aangepast. Deze projecten werden op GitHub gehost. Voor mij een goed moment om me verder in git te verdiepen. Inmiddels ben ik git uit mezelf gaan inzetten op enkele projecten. Daarnaast werd in de eerder genoemde Angular-projecten gebruik gemaakt van Node.js, Coffeescript en Grunt.

Naar aanleiding van een negatieve 'pen test' (penetratietest) heb ik een op WordPress gebaseerde website verhard, waarbij ik gebruik maakte van tools als OWASP ZAP, Live HTTP Headers, Tamper Data en HackBar om te controleren of mijn verhardingspogingen effect hadden. Verharden ('hardening') betekent dat je het aantal manieren beperkt waarop een site kan worden gehackt en waarop schade kan worden aangericht.

2014 was, net als 2013 en 2012, een jaar waarin ik weer veel aan intranetsites heb gewerkt. Dit heeft helaas een negatieve invloed op mijn portfolio, dat er hierdoor wat kaal is uit gaan zien.

Ten slotte verbaasde me in het afgelopen jaar dat sommige prospects Agile en Scrum als vaardigheden zien, als iets wat een developer moet leren. Deze methodologieën zijn ooit onder andere bedacht om de efficiëntie van developers te vergroten door ze op een natuurlijkere manier te laten werken. Als een developer echter moet leren Agile en Scrum te gebruiken, dan schieten deze methodologieën hun doel voorbij. De methodologie moet in dienst staan van de developer, niet andersom.

Delen: