Maak je eigen EK-opstelling

Zo'n vijf jaar geleden zag ik de koelkastpoëziesite van GIMP-developer Seth Burgess: met behulp van Javascript kon je woorden en frasen over het browservenster slepen en daarmee "gedichten" samenstellen zoals je dat ook met echte koelkastmagneetjes kunt doen. Op basis van dat idee heb ik destijds een pagina gebouwd waarmee je voor het EK van 2004 een betere coach kon spelen dan Dick Advocaat door zelf opstellingen samen te stellen met speler-"magneetjes" op een voetbalveld. Omdat ik weinig zin had om voor elke browservariant te programmeren, werkte die versie alleen in Firefox, en zelfs dat niet geweldig goed.

Mijn versie voor dit toernooi (EK '08) werkt ook in Safari en Internet Explorer 7. Dat heeft te maken met in de tussentijd opgedane ervaring met het programmeren in Javascript, maar ook met het uitkomen van programmeerbibliotheken als Mootools waarmee je allerlei visuele effecten niet meer zelf hoeft te programmeren. Daardoor had ik ook tijd voor het inbouwen van wat extra functionaliteit. Zo kun je je opstelling opslaan in een URL en deze vervolgens bookmarken of e-mailen.

Grafisch ziet het allemaal wat minder uit, maar dat is nu eenmaal iets waar ik weinig feeling voor heb. De BBC heeft een soortgelijke applicatie in Flash die op sommige vlakken minder flexibel is dan de mijne.

Delen: