Mijn geschiedenis

Dit is inmiddels al een wat oudere tekst, daarom staat 'ie op een digitaal zijpaadje. Toch denk ik dat hij mogelijk interessant is om mij beter te leren kennen.

Sinds 1990 zit ik op internet, en in 1993 runde ik mijn eerste webserver, op een nauwelijks gebruikte printerserver bij de wetenschappelijke stichting waar ik een bijbaantje als student-assistent had. Helaas (voor mij) had de systeembeheerder de goede gewoonte om de honderden pc's van de organisatie elk jaar na te lopen, en de computer die ik gebruikte was net de week daarop aan de beurt. Mijn webserver en eerste website werden genadeloos uit de lucht gehaald.

Vanaf die tijd heb ik webpagina's gemaakt, maar sinds 2000 doe ik dat professioneel. Die ruime ervaring komt goed van pas; het maken van toegankelijke en usable websites was in het begin van de jaren negentig eigenlijk heel gewoon. Maar het had ook de naam "saai" te zijn. Het gevolg was dat een hele generatie webdevelopers greep naar tabellen en font-tags om "spannende" webpagina's te kunnen maken. Sinds enkele jaren is daar gelukkig verandering in gekomen.

Waar het op neer komt is dat ik schone HTML en CSS "klop", in een normale teksteditor, en dat de code daarna vrijwel meteen valideert volgens de specificaties die de opdrachtgever in het functioneel ontwerp heeft laten opnemen.

Toen ik in 2003 voor reclamebureau Mixed Flavours de campagnesite horecaster.nl maakte (inmiddels uit de lucht), was dat naar mijn weten een van de eerste commerciële sites die een tabelachtige vormgeving had, maar "onder de motorkap" alleen met DIVs en CSS werkte.

Na de Dot Com-crash van 2001 lijkt er niet meer zo maar geld aan websites te worden uitgegeven. Een site moet ook nog iets kunnen. Ik merk dat doordat ik steeds vaker help webapplicaties te bouwen. Weliswaar ben ik geen hardcore programmeur, maar de laatste jaren ben ik meer en meer met PHP, MySQL en JavaScript in de weer. Zie de voetregel van deze site voor een overzicht van technologieën waarmee ik werk (meer plusjes betekent: beheers ik beter).

Ook zet ik steeds vaker standaardgereedschappen als Wordpress en Drupal in als basis voor websites. Bij het bouwen van statische websites gebruik ik sjabloonsystemen. Ik zet die of zelf op met enkele regels PHP, of ik gebruik standaardpakketten als Smarty of Tomcat.

Voordat ik webdeveloper werd, was ik enkele jaren redacteur/journalist.