Privacyvriendelijke Youtube-embeds voor Wordpress

Ik heb een plugin gemaakt die elke losse Youtube-link die je in een Wordpress-posting plaatst, automatisch omzet in een privacyvriendelijke embed.

Je hoeft hier niet meer voor te doen dan de plugin No Cookie for Youtube Youtube No Cookie te downloaden van Github, te plaatsen in de pluginsmap van je Wordpress-website en te activeren. Vanaf dat moment worden alle Youtube-links die je los in een post plaatst, omgezet.

Voorbeeld:

https://www.youtube.com/watch?v=QT-9VSrV2Ck

wordt:

<span class="videowrapper embed-youtube-nocookie aspect_ratio_562"><iframe width="525" height="295" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/QT-9VSrV2Ck?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe></span> <!-- /.videowrapper -->

Dit werkt ook met het Youtube-block van de Gutenberg-editor (Wordpress 5 en nieuwer).

De functionaliteit om losse links om te zetten in een embed (een stukje code dat ervoor zorgt dat je een player met een filmpje te zien krijgt), zit al veel langer in Wordpress. Waar mijn plugin voor zorgt, is dat de link in de embed wordt omgezet naar een privacyvriendelijke versie.

Een tijd terug schreef ik dat je ondanks dat het vrijwel onmogelijk is om aan de cookiewet te voldoen, je mazzel hebt met Youtube. Die bieden immers een cookievrije variant aan van hun video's – let wel, zolang de video niet wordt afgespeeld!

In de praktijk merk ik dat het lastig is om van redacteuren te verlangen dat ze altijd de privacygevoelige versie van een Youtube-embed gebruiken. Makkelijker is het te zeggen: gooi de link in je verhaal en het systeem zorgt voor de rest.

De omzetting gebeurt niet in de database, daar wordt de oorspronkelijke URL opgeslagen. Dat betekent, dat als je de plugin ooit uitzet, de privacybescherming die de plugin levert, vervalt.

Mijn plugin is een verbetering op soortgelijke plugins, omdat je met mijn plugin makkelijker responsive versies van je video's kunt maken. Als webbouwer moet je hiervoor nog wel een extra stap nemen door de CSS uit het Readme-bestand over te nemen in je stylesheet.

Mijn plugin is niet alleen klaar voor responsive, maar zal ook proberen de juiste aspectratio in een class-naam mee te geven, zodat je video's geen rare zwarte randen krijgen.

De plugin is niet te gebruiken in combinatie met de Shortcode Embeds-module van de Jetpack-plugin.

Branko Collin is een freelance webdeveloper in Amsterdam die onder andere Wordpresswebsites bouwt en onderhoudt.

Delen: