Low Tech Magazine gaat terug naar zijn roots

In een wereld vol eenvormigheid steekt de website van Low Tech Magazine (niet door mij gemaakt) er bovenuit door terug te grijpen naar een eenvoudiger tijdperk.

Tekstlinks zijn er blauw of hebben een streepje; achtergronden zijn wit; het logo is niet een plaatje, maar een tekst; en plaatjes zijn ouderwetsch gedithered, zoals in de tijd van de 8-bits GIF-plaatjes. Maar dit is niet slechts gedaan om in de brutalistische designtrend van de laatste jaren te passen; de uitgever past allerlei technieken toe om met weinig resources toch een zo rijk mogelijke website te kunnen presenteren, en op die manier trouw te zijn aan zijn eigen Low Tech-missie.

Het begon er volgens het verslag op de site mee (How to Build a Low-tech Website?) dat het tijdschrift een website als alle andere had. Sterker nog, met een gemiddelde laadtijd van bijna 10 seconden behoorde de site tot de 15% traagste van het web. De gemiddelde paginagrootte (inclusief alle bestanden) vroeg er dan ook om: 6,5 megabyte.

[schermafdruk: detail van de voorpagina van Low Tech Magazine
Illustratie: fragment van de nieuwe website.

De huidige website laadt in minder dan een seconde en neemt minder dan een megabyte in beslag, maar de veranderingen gaan veel verder dan dat:

  • Monochrome, geditherde afbeeldingen om de bestandsgroottes klein te houden.
  • Geen uptime-garantie: de server wordt gevoed door een zonnepaneel.
  • Statische webpagina's in plaats van een CMS.
  • Zelfs het logo werd aangepast, zodat het nu enkel een tekst met een pictogram is.
  • Google Ads werden verwijderd; de inkomsten komen nu uit donaties en de verkoop van papieren uitgaven.
  • Reacties op artikelen kunnen via e-mail worden opgestuurd.

Sommige van deze keuzes lijken voornamelijk voor de bühne te zijn gemaakt. Geditherde afbeeldingen roepen weliswaar een weemoedig terugdenken naar Web 1.0 op, maar zijn niet of niet veel lichter dan een goed gecrompimeerde JPEG. Daarnaast heb je met moderne webtechnieken de mogelijkheid om bezoekers die media aan te bieden die het beste bij hun webbrowser passen: mobiele telefoons krijgen kleine plaatjes voorgeschoteld, desktop-PC's wat grotere.

De keuze om de site alleen te laten zien als de zon schijnt, grenst zelfs aan het bizarre. Feed-forward is een belangrijke pilaar onder het web. Ik klik op een link, omdat de link een belofte doet. Wordt die belofte niet ingelost, bijvoorbeeld omdat aan het andere einde de zon achter een wolk is verdwenen, dan ben ik de volgende keer iets minder snel geneigd om op een link te klikken. Dan had ik, figuurlijk gesproken, net zo goed het boek kunnen kopen.

Nu is Low Tech Magazine niet de enige plek op het web waar feed-forward de nek wordt omgedraaid. Sterker nog, sinds Web 2.0 is het geenszins vanzelfsprekend meer dat een pagina dat levert, wat de link beloofde. Cookieschermen, paywalls of simpelweg dynamisch gegenereerde nieuwspagina's die niet langer bevatten, wat de zoekmachine indexeerde, zijn allemaal voorbeelden van webpagina's waar de feed-forward mislukt.

Als ik een ding over de keuzes van Low Tech Magazine zou moeten zeggen, is dat, dat het moedige keuzes zijn, en zeker niet voor de hand liggende. Dat de nieuwe site een degelijk grafisch ontwerp heeft, speelt ook enorm mee. Een minstens zo zuinige site volgens wat modernere principes had gekund, maar had de boodschap ondermijnd. Wat dat betreft lopen visueel ontwerp en functionaliteit van de site hand in hand, wat verfrissend is te zien.

An sich had ik met een alineaatje kunnen volstaan, dat te parafraseren zou zijn geweest als "vind ik leuk", maar ik ontdekte deze site (het ontwerp lijkt van eind 2018 te zijn) net op een moment dat ik aan het redesign van mijn eigen site zat te denken. Momenteel (augustus 2019) draait brankocollin.nl op het Drupal 7-CMS. De recentste versie van Drupal, Drupal 8, is een bizar mengsel van allerlei frameworks en bibliotheken en vergt veel meer resources en onderhoud. Dat is leuk voor Drupal-developers als ik, want dan kunnen we veel meer geld vragen voor wat uiteindelijk hetzelfde resultaat is, maar ik zit persoonlijk niet op al dat extra onderhoud te wachten. Ik zit er daarom aan te denken om voor mijn eigen site ook 'terug te keren' naar platte HTML.

Ik ben een freelance webdeveloper. Zoek jij een statische website op basis van een sitegenerator, of een dynamische website op basis van een CMS als Wordpress en Drupal? Dan kan ik die voor je bouwen.

Delen: