Blog

Is de wereld al klaar voor Drupal 7?

Drupal 7 is voornamelijk gemaakt om gebruiksvriendelijker te zijn, maar dat valt er voor mij nog niet aan af te zien. Toegegeven, er zijn wat cosmetische verbeteringen, maar die vormen geen grote stap voorwaarts.

De belangrijkste verbetering voor eindgebruikers is dat beheersbewerkingen nu in een lightbox plaatsvinden. Ben je klaar met je bewerkingen, dan sluit je de lightbox en kom je terug op de pagina waar je vandaan kwam.

Afgelopen januari ben ik naar een seminar over Drupal 7 geweest dat onder andere door Erik Stielstra en Bèr Kessels werd gegeven. De circa 4 uur zaten vol informatie, en toch had ik het idee dat we alleen maar het topje van de ijsberg hebben behandeld.

Een van de belangrijkste vernieuwingen van Drupal 7 is dat de CCK-module en de Imagecache-module nu onderdeel van het basissysteem zijn. Nuttig daarbij is te weten dat CCK hernoemd is naar Fields. Ik heb het al eens eerder aangestipt: CCK is wat Drupal 'maakt'. Met de module Fields kun je data gestructureerd opslaan, zodat een artikel andere geassocieerde gegevens heeft dan een persbericht, dan een pagina, dan een nieuwsbericht, dan een product, enzovoort.

Daarnaast is er een complete databaseabstractielaag ingevoegd die vooral leuk is voor developers. Een van de voordelen van deze extra laag is dat verschillende modules nu gemakkelijk elkaars databasequeries kunnen aanpassen – in theorie tenminste, want de meeste modules gebruiken op het moment nog steeds SQL.

Voor verkopers is het handig te weten dat jQuery 1.4 nu onderdeel is van Drupal 7. Dat betekent dat enkele fraaie grafische widgets beschikbaar zijn geworden.

Een vernieuwing voor developers en webmasters is dat de node_export-functie een node ID mee kan krijgen. Waarom is dat nuttig? Omdat je zo op een betrouwbare manier content kunt migreren.

Een interne testomgeving laat je zien wat er mis is met je code voordat je de beruchte White Screen of Death te zien krijgt. Voor deze omgeving moet je de Testing-module aanzetten.

Verder wat tips van het seminar die voornamelijk voor developers nuttig zijn:

  • Schijnbaar is D7 trager dan D6, maar sneller dan D6+CCK+Views – weer een reden om Wordpress in te zetten voor kleine projecten.
  • Bij Drupal wordt een testtheme meegeleverd met de naam Stark. Dit doet niets anders dan content als een meerkolomspagina weergeven; voor alle andere zaken worden de stylesheets van het systeem en de modules gebruikt, zodat je kunt zien wat daar het effect van is.
  • Boven in de pagina zit het beheermenu, en daaronder een balk waar je snelkoppelingen naar beheerfuncties kunt zetten. Veel beheerfuncties hebben een knopje waarmee je ze tot dergelijke favoriet bombardeert.
  • Drupalmodules.com schijnt je makkelijker op modules te laten zoeken dan drupal.org.

Het is niet alleen zo dat veel Drupal 7-modules nog de verouderde SQL-databaselaag gebruiken, maar veel populaire modules zijn nog niet klaar voor Drupal 7. Een klant maakte een lijstje met modules die zij veel gebruiken. De modules daarin die al een Drupal 7-versie hebben, zijn: CCK (core), ImageAPI/ImageCache (core), CKEditor, Google Analytics, Advanced Help en Webform.

Modules die nog niet zijn omgezet (of waar op zijn best een betatestversie van is): Views, Token, PathAuto, Site Map, PNG Behave!, Cufon, Mime mail, Webform Conditional, FAQ, Lightbox2 en Special Menu Items. Dat zijn niet de minsten: van de tientallen Drupal-sites die ik de afgelopen jaren heb opgezet, kan ik me er geen een herinneren die niet gebruik maakt van Views, Token of Pathauto.

Op dit moment zou ik afraden een commerciële site op Drupal 7 te baseren, behalve als je verwacht dat de site heel lang mee moet gaan, of als je specifieke verbeteringen nu al nodig hebt.

Drupal 6 is een rijp systeem waar je weinig problemen mee zult ondervinden (en die erin zitten, komen vaak ook terug in Drupal 7), en waar volop support voor te krijgen is.

Drupal 7 zal pas goed inzetbaar zijn als:

  • Er een versie 7.01 van is uitgekomen.
  • De belangrijkste modules allemaal een Drupal 7-versie hebben (zie boven).
  • Er wat grote sites mee gebouwd zijn.

...en zal onontkoombaar zijn als:

  • Amateurs allerlei coole toepassingen hebben bedacht die alleen met Drupal 7 werken.
  • De core-ontwikkelaars over de feature freeze van Drupal 9 beginnen te praten.
  • Uitgevers je nerveus beginnen te mailen met de vraag of je de komende dagen tijd hebt even een Drupal 8-boek te schrijven.
Delen: