Front-end webdeveloper

Ik vertaal ontwerpen naar HTML, CSS en Javascript als freelance frontender. Deze technologiën vormen de voorkant van je website, ongeacht of deze is gebaseerd op een off-the-shelf Content Management System (CMS) of op je eigen code. De designs waar ik me op baseer zijn door jou aangeleverde grafische, functionele en interactieontwerpen. Ik doe dit werk (front-end webdevelopment) sinds het jaar 2000.

Waar nodig zet ik populaire frameworks en bibliotheken in.

Bij het aanmaken van deze mark-up en code ga ik pixelprecies te werk en let ik op usability en toegankelijkheid.

Het resultaat, wat sommigen het 'prototype' van je website noemen, lever ik aan zoals de klant het wil. Dat kan als een ZIP-archief met losse code zijn, maar ik kan ook documentatie meeleveren over hoe je mijn product inzet.

Bij complexe prototypes lever ik desgevraagd iets mee wat ik zelf een 'pattern factory' noem; een of meerdere HTML-voorbeelddocumenten die laten zien welke keuzes er voor de bouwer beschikbaar zijn en hoe bepaalde elementen binnen verschillende contexten eruit zullen zien.

Desgewenst lever ik mijn code op in een kant-en-klaar theme of template wat alleen nog maar aan het CMS (bijvoorbeeld Drupal of WordPress) hoeft te worden toegevoegd en geactiveerd.

Al mijn code wordt gemaakt in een teksteditor voor programmeurs. Daarnaast gebruik ik waar nodig CSS-preprocessors en versiebeheersystemen.

Voor (vaak wat kleinere) klanten bouw ik ook complete websites.