Archief 2008

Nu ook Drupal in mijn gereedschapskist

De afgelopen maanden heb ik voor twee klanten aan een viertal op Drupal gebaseerde websites gewerkt. De leercurve is steiler dan bij Joomla en Wordpress, omdat Drupal meer abstractielagen heeft. Dat heeft dan weer als voordeel dat het systeem flexibeler is. Een voorbeeld: een productpagina heeft een aantal eigenschappen zoals prijs, productfoto enzovoort. Met Drupal en de CCK-module (plug-in) is het dan heel makkelijk een formulier voor de invoer van die gegevens te maken, waarbij elk gegeven een eigen veldje in de database krijgt. Vervolgens kun je de Views-module gebruiken om die gegevens op allerlei manieren in een overzicht weer te geven: op een detailpagina, in een overzichtstabel, in een product-van-de-week-banner enzovoort.

De pagina is een webatoom

Met AJAX introduceerde Microsoft een krachtige methode om werklast tussen browser en server te verdelen, waardoor de creatie van webapplicaties een impuls kreeg die versterkt werd door de drang naar nuttige websites van na de dot-com-crash. Maar AJAX verbreekt de notie van een pagina.

Regelgeving rond webshops

Usarchy heeft een overzicht van regelgeving rond webshops, gehuld in een jasje van bladerusability. Merk op dat de informatieplicht (noemen van o.a. KvK-nummer) niet alleen voor webshops geldt, maar – volgens mij – voor alle BV's.

Sinds de invoering van de EU-richtlijn Consumentenrecht in 2014 is dit een verouderd stukje. Ik heb daarom de links verwijderd.

Maak je eigen EK-opstelling

Zo'n vijf jaar geleden zag ik de koelkastpoëziesite van GIMP-developer Seth Burgess: met behulp van Javascript kon je woorden en frasen over het browservenster slepen en daarmee "gedichten" samenstellen zoals je dat ook met echte koelkastmagneetjes kunt doen. Op basis van dat idee heb ik destijds een pagina gebouwd waarmee je voor het EK van 2004 een betere coach kon spelen dan Dick Advocaat door zelf opstellingen samen te stellen met speler-"magneetjes" op een voetbalveld. Omdat ik weinig zin had om voor elke browservariant te programmeren werkte die versie alleen in Firefox, en zelfs dat niet geweldig goed.

Mijn versie voor dit toernooi (EK '08) werkt ook in Safari en Internet Explorer 7. Dat heeft te maken met in de tussentijd opgedane ervaring met het programmeren in Javascript, maar ook met het uitkomen van programmeerbibliotheken als Mootools waarmee je allerlei visuele effecten niet meer zelf hoeft te programmeren. Daardoor had ik ook tijd voor het inbouwen van wat extra functionaliteit. Zo kun je je opstelling opslaan in een URL en deze vervolgens bookmarken of e-mailen.

Heilige elementen

In zijn boek Werken met VRML (1995) schrijft Mark Pesce: "Elke Cyberspace moet ontwerpelementen hebben die een geheiligd of religieus karakter hebben. In de meeste gevallen moeten deze elementen de inhoud van de ruimte niet domineren, maar ze moeten als referentiepunt dienen. Zonder die referentie is de ruimte gedoemd koud, onmenselijk en levenloos te zijn."

SVG-taartdiagramgenerator in PHP

Normaal gesproken zul je als je online grafieken wilt genereren dit doen met de GD-library, en de resulterende plaatjes als GIF- of PNG-bestanden aan de bezoeker voorschotelen. Maar op Wikipedia begint SVG (de "open" "Flash" van het W3C) steeds populairder te worden, mogelijk ook omdat Firefox het formaat tegenwoordig standaard ondersteunt.

Schuine en kromme scrollbalken

Schuine en kromme scrollbalken, kan dat op het web? Euh, met Flash kan alles! :-) (Bij die tweede op "Menu" klikken. Met dank aan de lezers van n.i.w.o.)

Hoi!

Op deze site wil ik het persoonlijke en het zakelijke met elkaar verbinden. Wil je weten waar ik me de laatste tijd mee bezig hou op zakelijk gebied, kijk dan hier. Altijd up-to-date informatie over de technieken die ik beheers, de prijzen die ik hanteer, de producten die ik aanbied, en de dingen die me op het gebied van webdesign- en development bezig houden.